Péter László: Néprajz, népműveltség

Péter László: Néprajz, népműveltség
Gyártó: Bába kiadó
Cikkszám: 963-7337-49-0
Készlet információ: 50
Fogyasztói ár: 210 FT
Nettó ár: 200 FT

A népkultúra értéke bemutatja a népi, a paraszti kultúra mibenlétét, jelentőségét. Áttekinti és ismerteti a magyar irodalom nagyjainak populáris szemléletét Tessedik Sámueltől Széchenyi Istvánig, elemzi a kortárs irodalomtörténészek (Ortutay Gyula, Sík Sándor) írásait. Átgondolja, hogy "milyen tennivalók hárulnak a népkultúra jövőjével kapcsolatban a magyar néprajzra", mik a feladatai ezen a téren a hungarológusoknak.

A Magyar etnoszociológia megírására, mint a dolgozat bevezetőjében írja két kérdéscsoport megoldatlansága késztette. Az egyik tudományos kérdés, a másik a néprajz értelme és gyakorlati jelentősége. A népi műveltséghez a kutatók egy része a néprajz felől közeledik, de nagyon fontos a sajátságos magyar társadalmi viszonyok figyelembevétele is, történetesen a "parasztosodás" kialakulásának és történelmi korszakainak vizsgálata.

A két dolgozat saját korában nem jelenhetett meg, pedig a szerző szerint hasznos és értékes vitaindító tanulmányok lehettek volna.A tanulmányokat lábjegyzetben közölt irodalmi hivatkozások és magyarázatok egészítik ki, a két tanulmányhoz egybeszerkesztett névmutató készült. 

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Készítette: OpenCart Magyarország
Torontál Kiadó és Könyvesbolt © 2018